Hooaeg 14/15- muudatuste, valikute ning kõrgemate sihtide seadmise hooaeg!

Hei! 

Kerime ajas palju tagasi, peaaegu aastake, muudatusterohke hooaeg 14/15 algas 16. november. Möödunud aastal tegime pärast edukat hooaja lõppvõistlust Haanja100 ca 2 nädalase jooksupausi ning tegelesin muude treeningutega, et uuesti motivatsiooni koguda! 16.11.14-18.10.15 kestis minu üheksas hooaeg.
 Sellel aastal pärast hooaja viimast võistlust päris jooksuvaba nädalaid ei teinud ning uus hooaeg algas juba 19. oktoober, ehk puhkepäevaga alustasin uut ning kõrgemate eesmärkidega hooaega. Sellest uuest hooajast kokkuvõtte teises pooles. Tagasi hooaja algusesse!
 Esimene võistlus ( tulemuselt mitte väga oluline) oli Stockholm Tunnel Run, kuhu läksin pigem emotsiooni ning selle võistluse erilisuse tõttu. Tegemist oli ainukese omalaadse jooksuga, mis tehti enne stockholmi tunneli avamist. Tagasihoidliku ajaga 37.41 sai see jooks ka läbitud, aga pikemalt sellest minu varasemas blogipostituses http://maratonimees.blogspot.com.ee/2014/11/stockholm-tunnelrun-2014.html .
 Seejärel tegin kaasa ultrajooksu seeriavõistluse viimase osavõistluse „ Viimase Öö Unistus“, mis oli 12h non-stop jooksu- ja käimisüritus. Seeriavõistluse võit oli eesmärk ning see sai ka saavutatud! Sellel hooajal „ Viimase Öö Unistusel“ ei stardi.
 Kuna talv on ikka mahu kogumiseks, siis palju võistlusi plaanis ei olnud. Kaasa tegin Vinni-Rakvere talvejooksusarja kõik kolm 10 km –st etappi. Distants ja rada olid alati samad, ajad aga päris erinevad, see oli tingitud heitlikest ilmaoludest. Esimene etapp 38.18, teine 40.16 ja kolmas ning kiireim 36.37. Talvel joostud 10 km kohta oli viimane etapp juba täitsa korralik.
 Pärast talvejooksusarja jätkus ettevalmistus kevadiseks põhivõistluseks- 24h jooksu MM/EM Itaalias Torinos. Ettevalmistus sujus ning probleeme ei olnud. Tervis pidas hästi ning eesmärgid olid kõrged. Miinimum eesmärk 210km jäi täitmata ning vist liiga roosamannalik eesmärk 220km kaugeltki! Tulemuseks 201 km, mis suurt rahulolu ei pakkunud, ainuke positiivne fakt oli see, et eestlastest polnud ammu keegi tiitlivõistlustel 200km piiri ületanud. Ühesõnaga, rekordit ei tulnud ning miks nii läks olen ma kunagi oma blogis üritanud seletada: http://maratonimees.blogspot.com.ee/2015/04/mondiali-24-ore-di-torino.html .
 Aga siis, kui olin MMist taastunud, hakkas peas üha enam käima läbi mõte, et peaks midagi muutma, peaks kiirust arendama ning ultrat tegema siis, kui kiirust enam juurde ei tule, siis on võimalik teha mingi korralik tulemus, millest ei räägita ainult Eestis. Kui aus olla, siis kummitas see mõte mind juba varem, hooaja alguses sügisel. Vahepeal oli üldse plaanis jooksmine natukene tahaplaanile jätta ning koolile pühenduda, läks teisiti, see nõudis ka ohvreid. Aga täna olen ma selle otsusega rahul, tahan rohkem kui kunagi varem! Tahaks panustada jooksmisele rohkem aega kui hetkel võimalused lubavad. Tahaks tõestada, mida võib teha suure töö ja tahtejõuga! Aga nüüd tagasi MMi järgse perioodi juurde.
 Ma olen pikemalt oma klubivahetusest kirjutanud blogis http://maratonimees.blogspot.com.ee/2015/05/muutused-mille-jaoks-on-loodetavasti.html . Nii et siinkohal enam kordama ei tahaks hakata. Aga see, mis hakkas toimuma pärast vajalikke muutusi, on minu jaoks kohati isegi muinasjutuline. Ausaltöeldes, ega tulemused ei olegi ju teab mis, Eestis on palju paremaid. Aga mõned aastad tagasi võisin sellistest tulemustest vaid unistada. Unistada tulemustest, mis täna on reaalsus ning uued unistused on palju suuremad! Klubivahetuse osas lihtsalt kõik juhtus nii nagu oleks olnud ettekirjutatud. Tänud Hannole, kes oli tegelikult üheks motivaatoriks ja vahendiks klubivahetusel ning tugevamaiks jõuks oli muidugi klubi treener Viljar Vallimäe. Olid ajad, kui ma jooksin seal keskpäraselt 10km 37-38min ja siis ikka võistlustel teadsid, et Viljar arvatavasti võidab. Ja võitis, palju võitis, see nimi jäi meelde. Hilisematel aegadel märkasin, et Viljarit enam startides polnud, aga nägin teda tihti rajaääres- ei teadnud tema mind, mina teda hästi. Sellest, et ta veab uut klubi polnud mul tol hetkel aimugi. Sellest olen ma juba kirjutanud, kuidas ma selle klubi leidsin, aga võin teile kinnitada ka täna, et ma olen nii õiges kohas ja teen õiget asja! Toetavad klubiliikmed ja eestvedajad on olnud suureks motivaatoriks ning kindlasti ka tõukejõuks tulemustes. Aga vaatame nüüd rajale tagasi ning mis juhtus pärast seda, kui olin vahetanud treenerit ning hakkasin valmistuma end lühemateks distantsideks.
 Esimene 10km uus rekord sündis 2 nädalat pärast muutusi- eks see oli ka ikka vana rasva ja uue motivatsiooni najal, sest ega tööd me veel selle nimel konkreetselt teha ei jõudnud. Aga sellegipoolest Raplas tugeva vastutuulega joostud uus latt kümnes kilomeetris 35.51 näitas väikest arengut. Enne seda tehtud võistlused olid veel ultra MM ist taastumise tähe all.
 Samuti sai joostud nädal hiljem Narvas 21km uus isiklik rekord 1.20.33, mis tuli üpris raskelt ning päris palava ilmaga. Need olid aga võistlused, kus muutuste kasutegurit loota oli veel vara!
 Ebaausast EMV 10 000 km uuest rekordist olen juba kordi rääkinud, las see nüüd jääda sinnapaika!
 Kui rekordite najal jätkata, siis augusti kuus toimunu ööjooksul sain nõuda endalt juba enamat ning ootasin, et toimunud on edasiminek. Nii ka juhtus, uus aus isiklik rekord 34:56 oli tõsiasi ning see andis palju enesekindlust juurde. Jõuda ühel hooajal 10 km jooksus kahel korral uude minutisse on tõestus sellest, et tegutsetud on päris targalt!
 Tegelikult, ega ma võistluste kohta pikemalt rääkida ei taha, sest olen neid juba hooaja vältel kirjeldanud. Kokkuvõtte eesmärk oleks meenutada antud hooaega ning seada uusi eesmärke järgnevaks!
 SEB Tallinna maraton oli põhieesmärk, 2.45.00 oli minu eesmärk, see sai väikese varuga täidetud ning 2.44.03 on ka uus tippmark, mis ootab ületamist! Sellest saab meenutust: http://maratonimees.blogspot.com.ee/2015/09/if-you-can-dream-it-you-can-do-it-walt.html
 Saaremaa kolme päeva jooks oli hooaja lõpetuseks korralik katsumus ning eneseületus, ka sellest võite lugeda varasemast postitusest : http://maratonimees.blogspot.com.ee/2015/11/saaremaa-3-paeva-jooks-hooaja-lopp-ning.html

Natukene numbritest möödunud hooajast ning uue hooaja eesmärkidest! 

 Hooaja kilometraas oli pehmelt öeldes väga väike! Selleks et joosta hääd maratoni, ei piisa ca 2500-st kilomeetrist aastas! Kuna hooaeg oli muudatuste rohke ning esimene pool ultralainel, siis ei hakka ma siin endale ette heitma, aga sellise mahuga võib naabrimehega võidu joosta! Järgmisel hooajal on kindlasti seis palju parem, juba selle arvelt, et see talv tuleb korralik ettevalmistusperiood järgmiseks võistlusperioodiks! Läbitud kilometraas ca 2500 - 400 m, mis EMV 10 000 m -s jooksmata jäid:) 
 Marathon 100 andmetel tegin koguni 35 võistlusstarti! See on juba vähe meeldivam number ning samas tuleb tõdeda, et kõik stardid ei olnud võistluse eesmärgiga, vaid pigem ettevalmistuseks suurtemateks võistlusteks! Hooaja põhirõhk oli SEB Tallinna maratonil ja 10 km rekordi parandamisel! 

 Aga lähme edasi, saadame ära selle eelmise " teen kõike ja samas mitte midagi hooaja" ! Uue hooaja ettevalmistus käib täies hoos! Selle hooaja mahtu on hetkel raske hinnata, aga arvatavasti on see 30-40% enam kui eelmisel aastal! Nüüd kõik tähetargad, kes te ütlete, et mahtu võib tõsta ca 10 % aastas, ärge vaevake oma pead, see jääb kõik mõistuse piiridesse! 

Plaanis on läbida tuleval hooajal 3 maratoni, 2 poolmaratoni ning mõned 10 km -sed võistlused. Need võistlused saavad spetsiaalsema ettevalmistuse ning on hooaja tugipunktid, mille järgi Viljariga plaanid teeme! Muidugi teen kaasa mitmetel muudel võistlustel, aga rõhk on ikkagi eelnimetatutel! 
 Kevadel on plaanis Riia maraton, sügisel SEB Tallinna maraton ning Valencia maraton! Poolmaratonidest on kindlasti üks Narva energiajooksu EMV poolmaratonis ning teine arvatavasti augustus Tartus. Kümneseid saab joosta arvatavasti EMV -l, Ööjooksul ja Jüri Jaansoni kahe silla jooksul! Väiksemad võistlused on veel plaani panemata! 

Ajalised eesmärgid on kindlasti kõrged, kõrgemad kui kunagi varem! Kui ma kolm aastat tagasi oleks sellist juttu rääkinud ja ennast kõrvalt kuulanud, siis ma oleksin pidanud ennast Paldiski maanteele saatma, aga täna on see reaalsus. Päris täpsetest numbritest rääkida ei tahaks veel kõva häälega, aga maratonis ca kümmekond minutit, poolikus ca 5 minutit ja kümpas ca 2 minutit on sellised jämedad kärpeesmärgid! 

 Ma loodan siiralt, et suudan end motiveerituna hoida ning enda treeningud kvaliteetselt ära teha. Kui raske ettevalmistusperiood on möödas, siis on aeg hakata tööd tulemuseks realiseerima! 

 Vahepeal teen kaasa kindlasti mõned võistlused treeningueesmärgil ning üritan ühtlast joont ja kõrget sihti hoida! 

 Aitäh Teile! 

" Sky is the limit!" 





Comments

Popular posts from this blog

Blogi läheb ajutiselt kinni, Mõedaka nimejooksusarja panen ka kinni!

Haanja 100 ultra- kaua oodatud võit!

Soomes käidud, lahing peetud, organismile piisavalt puhkust antud ning nüüd kevade suunas!